زبان، بیش از آنکه وسیله‌ای برای برقراری ارتباط باشد، بخشی از هویت فردی و فرهنگی ما است.
آموزش زبان فارسی به فرزندان مهاجر ایرانی، می‌تواند نقش مهمی در حفظ و انتقال این هویت داشته باشد.
زبان مادری، رشته‌ای است که فرد را به ریشه‌ها، ادبیات، تاریخ و فرهنگ اجدادی‌اش متصل می‌کند. این اتصال نه تنها به حفظ هویت کمک می‌کند بلکه باعث می‌شود فرزندان درک عمیق‌تری از خود و جامعه‌ای که در آن رشد یافته‌اند، داشته باشند.
در این گفتار به این موضوع می پردازیم که چرا آموزش فارسی چیزی فراتر از یک یادگیری زبانی است.

آموزش زبان فارسی در کانادا
آموزش زبان فارسی در کانادا

آموزش زبان فارسی در کانادا

اگر والدین در خانه با زبان فارسی با کودک صحبت کنند به مرور زمان کودک آن را فرا می گیرد و در جامعه نیز زمانی که به زبان انگلیسی صحبت شود کودک یاد می گیرد و می تواند به صورت دو زبانه بزرگ شود.
با این وجود در این مطلب سعی می کنیم اهمیت یادگیری زبان فارسی، فراتر از صحبت کردن با لهجه، که کودک بتواند بخواند و بنویسد را بیان کنیم.
با توجه به اینکه اغلب کودکان به تدریج ترجیح می دهند که زبان جامعه را یاد بگیرند و زبان انگلیسی غالب می شود بنابراین آموزش زبان فارسی به کودکان در کانادا اهمیت پیدا می کند.
با اینکه کودکان در خانه زبان مادری را یاد می گیرند و با آن آشنا می شوند ولی مدرسه و آموزش زبان فارسی توسط افراد ماهر می تواند کمک کند به این زبان مسلط شوند.

تداوم فرهنگی

در دنیایی که به سرعت در حال جهانی شدن است، آموزش زبان فارسی به کودک مانند دست به دست کردن مشعل فرهنگ و تاریخ ایرانی است. هر ضرب المثلی، هر شعری، هر داستانی حامل قرن ها حکمت، طنز، عشق و درس زندگی است.
وقتی کودک ایرانی زبان مادری خود را یاد می گیرد، فقط واژگان را حفظ نمی کند، آنها میراثی را به ارث می برند.

آموزش زبان فارسی در کانادا
آموزش زبان فارسی در کانادا

آموزش زبان فارسی به کودکان مهاجر، به آن‌ها امکان می‌دهد تا با شعر، داستان، تاریخ و ارزش‌های فرهنگی ایران آشنا شوند.
این آموزش‌ها می‌توانند از طریق کتاب‌های درسی، داستان‌های مصور، فیلم‌ها، موسیقی و حتی بازی‌های فرهنگی صورت گیرند. بدین ترتیب، فرزندان والدین مهاجر به کانادا می‌توانند همزمان که در فرهنگ جدیدی زندگی می‌کنند، با زبان و فرهنگ اصلی خود نیز ارتباط برقرار کنند.

ارتباط با خویشان و نزدیکان در ایران

تسلط بر زبان فارسی می‌تواند فرزندان مهاجر را قادر سازد تا با خانواده و جامعه‌ی گسترده‌تر ایرانی در سراسر جهان به خصوص خویشان و نزدیکان در ایران ارتباط برقرار کنند.
این ارتباط می‌تواند حس تعلق خاطر آنها را تقویت کرده و به آنها کمک کند تا در میان دو فرهنگ، هویتی متعادل و غنی بسازند و از سویی دیگر سفر به ایران برایشان لذت بخش تر باشد و از دغدغه های والدین برای راضی کردن فرزندان به سفر به ایران بکاهد.
در نتیجه، آموزش زبان فارسی نه تنها راهی برای حفظ زبان است بلکه استراتژی‌ای برای حفظ و تقویت هویت فرهنگی و فردی در عصر جهانی‌شدن به شمار می‌رود.

برتری ذهنی و تحصیلی

دوزبانه بودن مزایایی دارد. تحقیقات به طور مداوم نشان داده است که کودکانی که با یادگیری دو زبان بزرگ می شوند، دارای برتری ذهنی-شناختی هستند.
آموزش زبان فارسی می تواند حل مسئله، مالتی تسکینگ و حتی عملکرد را در سایر زمینه های تحصیلی بهبود بخشد.
ژیمناستیک ذهنی جابجایی بین زبان هاست که تمرینی برای مغز است.

برتری ذهنی و تحصیلی
برتری ذهنی و تحصیلی

نظرسنجی آکسفورد

در سال 2015 طی یک نظرسنجی در دانشگاه آکسفورد، بین 1000 نفر که فرزند مهاجران از کشورهای متنوع بودند و خود در انگلستان به دنیا آمده بودند و در بازه سنی 25 تا 35 بودند، مشخص گردید که 27 درصد از آنان به زبان مادری خود تسلط ندارند و تمام آن ها از این بابت ناخرسند هستند.
در بین الباقی که به زبان مادری تسلط داشتند، 99.8 درصد از آنان کاملا رضایت داشتند که زبان مادری خود را می دانند حتی با وجود اینکه آموزش زبان مادری در کودکی جزو تکالیف آن ها بوده و ناخرسند از انجام تکالیف مضاعف بودند.

ارتباط عاطفی با والدین

زبان کلید درک احساسات و ابراز آنهاست. برای کودکان ایرانی مهاجر، آموزش زبان فارسی در شکل گیری هویت شخصی مرتبط با ریشه های آن ها بسیار مهم است.
درک جوک ها، سنت ها، و تفاوت های ظریف عاطفی فقط با دانستن زبان فارسی امکانپذیر است، و ایجاد حس کامل تری از خود است.
از آنجایی که والدین خود مهاجر هستند و زبان انگلیسی زبان دوم آنهاست، قطعا با زبان انگلیسی قادر به برقرار ارتباط حسی و عاطفی درست و به جایی با فرزندان خود نخواهند. این عدم ارتباط عاطفی صحیح می تواند منجر به نابهنجاری هایی در آینده کودکان شود.

فارسی در دنیای حرفه ای

در دنیایی به هم پیوسته، دوزبانگی یک مهارت ارزشمند است. آموزش زبان فارسی درها را به روی فرصت های شغلی مختلف، از دیپلماسی گرفته تا تجارت بین المللی باز می کند.
این در مورد ارائه یک ابزار اضافی به کودکان در بسته خود است، یک مزیت رقابتی در بازار کار جهانی است.

رستم دستان
رستم دستان

رستم و سهراب

زبان حامل ظرافت های فرهنگ است.
با آموزش زبان فارسی، کودکان با احترام، شوخ طبعی و نکات ظریف آداب ایرانی آشنا می شوند. فقط کلام نیست، موسیقی و شعر موجود در آنها، احترام به بزرگترها و هنر قصه گویی است که منتقل می شود.

هرگز کودک خود را از لذت خواندن و درک ادبیات غنی فارسی محروم نکنید.
هرگز نگذارید او با نشناختن قلل شعر و ادب فارسی همچون فردوسی، حافظ، سعدی، خیام، مولوی و… رشد کند.
بی آنکه بداند عشق لیل و مجنون، شیرین و فرهاد، بیژن و منیژه چه بود و چه شد، عاشق شود.
بی آنکه بداند رستم با جنگ چه دیوان و غولانی هفت خان را گذراند، شیفته اسپایدرمن و سوپرمن و… شود.
بی آنکه بداند کلیله و دمنه چیست، با دیزنی ارتباط بگیرد.

شیرین و فرهاد
شیرین و فرهاد

منابع آموزشی

آموزش یک زبان به وقت و تلاش نیاز دارد و کودکان تنها با داشتن والدین ایرانی به زبان فارسی مسلط نمی شوند.
کمک گرفتن از شخصی که در زمینه آموزش زبان فارسی تجربه و مهارت دارد می تواند کمک کند تا بچه ها سریع تر و موثر تر این زبان را یاد بگیرند.

خوشبختانه عصر دیجیتال منابع بی‌شماری را برای آموزش فارسی از دوره‌های آنلاین گرفته تا کتاب‌های دوزبانه به ارمغان می‌آورد. جوامع در سراسر جهان به طور فزاینده ای اهمیت آموزش زبان مادری را تشخیص می دهند و سیستم های پشتیبانی را برای زبان آموزان فراهم می کنند.

از طرفی دیگر چه بسیار معلمان دلسوز و باسابقه ای در کانادا هستند که با تجربه فراوان می توانند به آموزش فارسی بپردازند.
آموزش از طریق شعر و داستان، بازی و کتاب، نقاشی و خطاطی از متد به روز است که کودک از آموزش خود لذت ببرد.

در این صفحه سایت تابلو می توانید این آموزگاران را به راحتی در سرتاسر کانادا بیابید.

الهام بخش نسل بعدی

آموزش زبان فارسی برای تشویق کودکان به افتخار کردن به میراث خود است. داستان قهرمانان باستانی، شاعران و تاریخ غنی ایران است. وقتی کودکان از طریق زبان تاریخ خود را یاد می گیرند، میراثی از دانش و غرور را به پیش می برند.

تشویق به استفاده از زبان فارسی
تشویق به استفاده از زبان فارسی

تشویق به استفاده از زبان فارسی

وظيفه آموزش فارسي فقط بر عهده مربيان و آموزگاران نيست بلكه يك همت اجتماعي است.
ایجاد محیط هایی توسط جامعه ایرانی در کانادا که در آن زبان فارسی می تواند شکوفا شود، مانند خانه شعر و یا فرهنگسرای تاریخ و ادب فارسی، همچنین تشویق به استفاده از آن در خانه توسط والدین، و حضور با فرزندان در رویدادها و جشن های فارسی زبانان.

کلام آخر

از آنجایی که در مورد چرایی محوری بودن آموزش فارسی گفته ایم، واضح است که زبان جنبه زنده و تنفسی فرهنگ ایرانی است که برای هویت، رشد شناختی و رفاه عاطفی کودکان مهاجر حیاتی است. نظرات خود را در زیر بنویسید و بگویید چگونه آموزش زبان فارسی را در زندگی خود یا فرزندانتان گنجانده اید؟ 

به قلم که نه، به کیبرد برخی

دیدگاه‌ها

Leave a Reply

ورود

ثبت‌نام کنید

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.